Asante Sana

Asante Sana, heel hartelijk bedankt! We hebben het al in eerdere berichten gezegd, maar de teller blijft oplopen: zo wordt er ook direct op onze rekening gestort (50 euro) met verwijzing naar de zwemtocht van 22 km over het IJsselmeer. En via de geef.nl-site is inmiddels  2.715 euro binnengekomen!

Hiermee zal binnenkort een microkrediet van circa 100 e p.p. gegeven aan 20 vrouwen die of moeder zijn van een leerling van onze Mwerenischool of die in het erbij gelegen dorpje wonen. Zo versterken we het gebied enorm. En dat microkrediet werkt bij de eerste groep van 20 vrouwen. Zij hebben de lening al terugbetaald en hebben dit bedrag opnieuw gevraagd en van ons geleend om hun bedrijf te versterken en met de opgedane kennis de al popelende nieuwe groep te helpen met adviezen.

Hieronder een foto van de dames, met erachter leerlingen van de school. Er was een vergadering georganiseerd om de ontwikkelingen te bespreken in september van 2018 toen wij, het voltallige bestuur van WSK, op bezoek waren bij de Mwerenischool.

grote droogte bij de Mwereni

Het is een heel droge periode in het zuid-oosten van Kenia, het gebied waar de Mwerenischool staat. Er zijn op de Mwerenischool leerkrachten die door de overheid betaald worden; deze leerkracnten kunnen makkelijk door de regering naar een andere school worden overgeplaatst. Een nadeel voor onze school, maar ook voor de leerkrachten omdat ze niet zeker zijn van wat het volgende jaar voor hen besloten wordt. Er zijn ook leerkrachten die door de ouderraad betaald worden. Deze leraren hebben dikwijls een band met de school en de omgeving omdat ze daar zelf ook wonen en als kind zijn opgegroeid. WSK helpt deze leerkrachten dan ook door de universiteit te betalen waardoor ze bevoegd onderwijzer worden. Zo is leerkracht Ezekiel aan z’n tweede en laatste jaar bezig en is Amina net gestart met de universiteit. Met deze droogte heeft iedereen het moeilijk om genoeg geld te verdienen. De ouderraad kan dan ook geen salaris betalen aan ‘hun’ leerkrachten. WSK is blij dan bij te kunnen springen.

Hieronder een foto van het hekwerk dat door de overheid is betaald. Dit hek staat om de moestuin in wording, net achter de school. Het zal zo fijn zijn als deze moestuin in de schoolperiodes kan zorgen voor de groentes voor een lunch voor de kinderen.

 

 

Malin, Tijmen en Micha: onthulling van eindopbrengst!

Of ze een baantje hebben getrokken in het plaatselijke zwembad, zo fris en fruitig staan Malin, Tijmen en Micha achter het spandoek waarmee wij hen bedanken voor deze prachtige actie. En zij maken bekend dat al dat gezwem het geweldige bedrag van maar liefst 2.170 euro heeft opgeleverd!

Tijmen is in 2004 op de Mwerenischool geweest. Hij mocht toen officieel de lokalen openen. Hij wist al van de school af, want z’n vader, Rinus Omland, heeft Wij Steunen Kenia opgericht. Helaas is z’n vader al overleden. Ook Tijmens moeder is nauw betrokken bij Wij Steunen Kenia. Zij bezocht in 2002 met nog drie andere leerkrachten van de Mariaschool in Pijnacker als eerste de Mwerenischool. Tijmen weet  dus uit ervaring dat het geld dat is opgehaald, een goede bestemming krijgt.

Wij willen Malin, Micha en Tijmen heel erg bedanken voor al de uren voorbereiding, voor het zoeken naar sponsors en voor het zo goed uitvoeren van deze actie!

Asante Sane!

Er komt volgende week trouwens een interview met de zwemmers in de Delftse Post. Blijf de site dus volgen, want wij zullen ook nog meer willen weten!

IJsselmeer, nagenoeg live verslag!

Als je onderstaande foto’s ziet, kun je je eigenlijk pas voorstellen hoe ver 22 kilometer zwemmen is en hoelang je moet zwemmen om dit met maar drie mensen te realiseren. Kijk eens wat een water, en kijk eens naar zo’n klein stipje naast de begeleidingsboot: dat is het hoofd van Micha, Tijmen of Malin.

En dan komen ze toch echt aan: alledrie in het water om het laatste stuk met elkaar af te leggen.

Wat een grandioze prestatie!

Marion van Deurzen, aanwezig namens het bestuur van WSK

22 km zwemmend over IJsselmeer!!

 

Vandaag is ie van start gegaan: Tijmen Onland, Malin Andersson en Micha van Rijn zwemmen 22 kilometer over het IJsselmeer voor onze Stichting. Met het geld dat ze hiermee ophalen willen ze vrouwen die dichtbij de Mwerenischool wonen en soms kinderen op onze school hebben, steunen met een microkrediet.

Zoals we al eerder berichtten, is deze vorm van ondersteuning ontzettend succesvol. Er zijn nu 20 vrouwen die 2 x 100 euro hebben gekregen en hiermee een sterk bedrijfje hebben opgezet. De helft van dit bedrag is inmiddels weer terugbetaald. En er staan nog minimaal 20 andere vrouwen te popelen om te beginnen en te leren van de expertise van hun voorgangsters.

Maar nu weer over vandaag: na een intensieve voorbereiding zwemmen voornoemde geweldenaren ieder een stuk van de tocht. Op dit moment leggen ze inderdaad de laatste kilometers af: ze zijn in Stavoren begonnen en komen bijna in Medemblik aan. Bijna 22 km in de zwembenen en al meer dan 2000!!! euro opgehaald!