top of page

Renovatie van oude klaslokalen

We groeien uit ons jasje!

In 2023 gaat de wens van de Mwerenischool in vervulling.  De drie lokalen van het oudste gebouw op het terrein van de school worden opgeknapt. Dit gebouw stond er al toen leerkrachten van de Johannesschool uit Pijnacker voor de eerste keer op bezoek kwamen in 2002.  De vloer is gewoon van klei, de muren hebben flinke scheuren en de constructie is ook aan versterking toe, maar renovatie is een stuk goedkoper dan sloop en herbouw. Inmiddels is de aannemer druk aan het werk en wellicht kunnen de leerlingen in 2024 de lokalen gaan gebruiken. Wilde Ganzen heeft het projectvoorstel geaccordeerd, waarmee de sponsoracties van de J.F. Kennedyschool uit Zutphen en Max Havelaarkindcentrum uit Delft nog een flinke extra impuls krijgen door Wilde Ganzen. Voor tegenvallers sparen we door!

PHOTO-2023-11-02-08-25-28.jpg
te renoveren gebouw in 2021.JPG
renovatie oud gebouw (1).JPG
renovatie oud gebouw (5).JPG
PHOTO-2023-10-24-18-50-44 (1)
PHOTO-2023-10-24-18-50-45
PHOTO-2023-10-16-21-33-33
PHOTO-2023-11-02-08-25-28
PHOTO-2023-11-09-08-34-33 (3)
PHOTO-2023-11-08-19-44-21 (2)
PHOTO-2023-11-09-08-34-30
PHOTO-2023-11-08-19-44-21 (1)
PHOTO-2023-11-08-19-44-22 (1)

Doorlopende projecten

Waar wij momenteel ons best doen een verschil te maken

IMG_0613_edited.jpg

ICT-Lerarenopleiding

Kennis vergaren om te delen

Ezekiel is een jonge, enthousiaste leerkracht van de Mwerenischool. Zijn salaris wordt betaald door de ouders van de leerlingen, maar dat wordt lastig als er geen geld is door bijv. tegenvallende oogsten, waarop WSK bijspringt. Ezekiels passie is ICT. Hij volgt vanaf mei 2022 een door de overheid gecertificeerde tweejarige ICT-opleiding die hij goed kan inzetten op de Mwerenischool. De overheid betaalt hierna zijn salaris.

 

Wilt u uw donatie besteden aan dit project? Klik dan op de 'Doneer' knop hieronder.

leerling 2 secundairy school Marian Mbey

Sponsoring middelbare school leerlingen

Naar een betere toekomst

Dit is Maryam. Zij is een van de leerlingen waarvoor wij de vierjarige secundairy school sponsoren. Zij behoorde tot de top van de Mwereni-studenten. Dit betreft kost- en inwoning op school en natuurlijk het lesgeld, lesmaterialen en schooluniform.

Wilt u uw donatie besteden aan dit project? Klik dan op de 'Doneer'knop hieronder.


P9257773.JPG

Financiele steun Keniaanse vrouwen uit de omgeving van de Mwerenischool

Zelfstandigheid mogelijk maken

Vrouwen krijgen van de bank niet of nauwelijks een lening. Met een kleine financiele bijdrage geeft WSK 20 vrouwen de mogelijkheid om een bedrijfje op te zetten. Er staan al 20 andere vrouwen klaar om van hun expertise te leren en om ook een theeschenkerij, naaibedrijfje of anderszins te beginnen. Door regels van de Keniaanse overheid is het niet meer mogelijk om een microkrediet te verstrekken. De voorzitter van deze dames houdt precies bij wie wat verdient, waardoor wij het goed kunnen monitoren. Een bijzonder dankbare en hardwerkende groep vrouwen.

Wilt u uw donatie besteden aan dit project? Klik dan op de 'Doneer' knop hieronder.

moestuin%20in%20wording%20april2020_edited.jpg

Zelfredzaamheid op de Mwerenischool

Moestuin en zonnepanelen

Hoe fijn is het als de Mwerenischool zelf stroom kan opwekken en gebruiken wanneer de stroomvoorziening vanuit de overheid in gebreke blijft! We hebben inmiddels 7,5 zonnepanelen op de daken van de gebouwen liggen en batterijen om de stroom op te slaan. Onderhoud blijft nodig!

De lunch op school trekt veel leerlingen aan. Zo leuk dat we sinds kort een omrasterde moestuin hebben plus watertoren. Geld voor nieuwe zaden en onderhoud is nodig. 

leerlingen%20vakopleiding%20jan2020%20met%20leerkrachten_edited.jpg

Sponsoring middelbare school, vakopleidingen

Vakmanschap

De tweejarige vakopleiding leert oud-leerlingen van de Mwerenischool een vak als metselaar, electricien, automonteur, coupeuse. Beroepen die direct inzetbaar zijn in het dorp.

Wilt u uw donatie besteden aan dit project? Klik dan op de 'Doneer'knop hieronder.

in%20de%20klas%20juli%2018_edited.jpg

Onderwijs mogelijk maken

Meubilair, lesmaterialen

We hebben afgelopen jaar gezorgd dat er nieuwe tafels en banken konden worden aangeschaft. Ook hebben we posters, potloden en een fantastische bibliotheek. Speelgoed voor binnen en buiten, vooral voetballen en volleyballen zijn ook altijd erg gewenst.

Wilt u uw donatie besteden aan dit project? Klik dan op de 'Doneer'knop hieronder.

Uitgevoerde projecten

Wat wij gerealiseerd hebben voor de Mwereni gemeenschap

pitlatrine_edited.jpg

Nieuwe pitlatrines

Sanitaire voorzieningen voor de Mwereni school

In 2021 zijn acht nieuwe buitentoiletten, (2 blokken van 4) gemaakt voor de leerlingen van de school. De oude toiletten uit 2009 raakten vol en waren daarom aan vervanging toe.


De bouw van deze toiletten is tot stand gekomen met steun van de Mariaschool uit Pijnacker, de Benelux Foundation van Unilever en Wilde Ganzen.

voedselmond_edited_edited_edited_edited.jpg

Hulp ten tijde van Corona

Voedselpakketten, mondmaskers, handzeep en meer

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de Mwereni-gemeenschap.

Door de crisis en de opgelegde lockdown staat het leven al geruime tijd vrijwel stil, voor de mensen betekent dit een dramatisch verlies in inkomen omdat Kenia geen sociaal vangnet heeft zoals in Nederland. Daarnaast is de oogst dit jaar in het gebied volledig mislukt door het slechte weer. 

De stichting heeft de mensen van Mwereni geholpen in de coronacrisis door het leveren van mondkapjes en zeep, door het betalen van de salarissen van 4 leerkrachten t/m februari 2021 die geen inkomsten meer hadden doordat de lessen zijn stilgevallen en ze niet via de regering betaald worden, door voedselpakketten voor 240 gezinnen en door schoolmaaltijden voor de groepen 4 en 8 die sinds oktober weer naar school mogen.

micro3.JPG

Microkrediet wordt kleine financiele bijdrage

sterke vrouwen helpen aan een bestaan, doorlopend project

Tien vrouwen, veelal moeders van kinderen van de Mwerenischool, hebben een microkrediet van 100 euro gekregen. Ze hebben een bedrijf gestart en inkomen hieruit vergaard. De 100 euro is aan WSK terugbetaald en opnieuw aan hen uitgeleend om hun bedrijf te versterken. Een vrouw is aangewezen om de financien te regelen, de terugbetaling van het krediet te monitoren. Alle vrouwen dienen als voorbeeld voor alweer 10 andere vrouwen die ook een krediet willen ontvangen. De vrouwen hebben bijvoorbeeld een bedrijfje in houtverkoop, theeschenkerij, kledingmaken. In 2023 maakt een nieuwe regelgeving van de Keniaanse overheid het nagenoeg onmogelijk om een microkrediet te verstrekken. Vanaf 2024 besluit WSK dan ook om het geld te geven in plaats van een krediet te verstrekken. De voorzitter van de dames geeft geregeld een update aan ons over het wel en wee van de dames. Een stel gedreven vrouwen blijkt ieder jaar maar weer. 

2e student Mwereni secondary school 2019

Sponsoring middelbare school, 4-jarige secundairy school

doorlopend project

De leerlingen met een score boven de 350 worden door de overheid gesponsord voor een vervolgopleiding. Ieder jaar kijken we samen met Tenda Pamoja en de directeur van de school welke kinderen in aanmerking komen voor een vervolgopleiding. Criteria zijn dat de leerlingen willen doorleren en dat ze uit arme gezinnen komen waar geen geld is voor een vervolgopleiding. De middelbare schoolopleiding ligt dikwijls verder bij de Mwereni community vandaan, waardoor kost en inwoning bij de schoolkosten komen. Sowieso betaalt WSK alle kosten van de opleiding, t/m het papieren diploma aan toe.

leerlingen vakopleiding jan2020 met leer

Voortgezet onderwijs, vakschool

doorlopend project

In overleg met de Mwereni school en met Samson van Tenda Pamoja worden de leerlingen geselecteerd, daar waar de nood het hoogst is. Dit staat als een afgerond thema hier opgenomen, maar we hopen ieder jaar weer 1 of 2 nieuwe leerlingen voor twee jaar te ondersteunen in hun opleiding tot kapper, electricien, kleding, aannemer.

moestuin%20in%20wording%20april2020_edited.jpg

Moestuin

Zelfredzaamheid

De moestuin is een feit! In 2020 hoopte de school zelf aardappelen, mais, okra  en bonen te kunnen verbouwen. Er was al een hoop werk verzet: stuk land van struiken en boompjes vrijgemaakt, hekwerk eromheen, watertoren gemaakt. Maar door extreem weer (te nat en later te heet) zijn de oogsten niet optimaal geweest. In 2023 is het wel gelukt om veel okra te oogsten, maar de weerssomstandigheden zijn te bepalend voor het welslagen van de oogst.  Het is vanzelfsprekend een goed streven om voor voedsel zelfvoorzienend te zijn en schoolmaaltijden te kunnen halen uit de moestuin.

zomer2019 bankjes.jpg

Inrichting klaslokaal

tafels, stoelen, bankjes, posters

Er zijn banken aangeschaft, plastic stoeltjes voor de kleuters en wat posters voor aan de muur met Engelse teksten en plaatjes van bijvoorbeeld kledingstukken. Maar er is nog niet genoeg.

ezekielamina2019_edited.jpg

Lerarenopleidingen

Meer kennis om meer te kunnen geven

Amina (rechts) en Ezekiel hebben de tweejarige lerarenopleiding gevolgd. Ze gebruikten hiervoor hun vakanties, want op de andere momenten geven ze al les op de Mwerenischool. Jammer genoeg zijn de eisen vanuit de overheid aangescherpt om voor salaris vanuit de overheid in aanmerking te komen. Amina wordt door de ouders betaald, Ezekiel volgt inmiddels een vervolgopleiding ICT.

watertank2.JPG

Watervoorzieningen

geen water verspillen

Als je 6 km moet lopen voor water, is het logisch dat er zuinig met water wordt omgegaan. Met dakgoten die het water via regenpijpen naar de betonnen en plastic watertank sturen gebruiken we het regenwater. De betonnen watertank was lek, ook die is gemaakt en sinds 2019 hebben we ook een filterinstallatie! Een bekertje water bij aankomst in de klas is nu mogelijk!

lezen2feb.JPG

Bibliotheek

Engelse boeken per leeftijdscategorie

Iedere woensdag bibliotheekdag! De vlag wordt gehesen en alle leerlingen vanaf groep 3 zoeken een boek uit en lezen maar! Als de leerlingen van de bovenbouw de boeken mee naar huis nemen, kan het zomaar zijn dat dat het eerste leesboek ooit in huis is!

ictlokaal incl stofgordijnen.jpg

ICT lokalen

Ventilatoren, plafonds en gordijnen

De ICT-leerkracht had de wens om een of meer lokalen stofvrij te maken en te voorzien van gordijnen. Dat is gebeurd. De beamer en laptops zijn zo beter beschermd. Ook zijn er ventilatoren aangeschaft om oververhitting van de computer tegen te gaan.

IMG_0306.JPG

Sport

voetballen en volleyballen

Als we aan de leerlingen vragen wat ze graag van ons willen hebben, hoeven de meesten niet lang na te denken: voetballen, volleyballen en sportshirts! Ze doen het ook nog eens heel goed in de competitie met andere scholen.

zomer2019mwerenischoolzonnenpanelen1.jpg

Zonnepanelen

maak gebruik van de zon

Weer een verbetering aan de school om zelfredzaamheid mogelijk te maken: zonnepanelen. Hiermee is de school niet afhankelijk van de stroomvoorziening van de overheid, want die is niet altijd even betrouwbaar. En als er ergens een kapotte kabel is, duurt het ook lang voordat die gevonden cq gemaakt wordt. Met de zonnepanelen op het dak en de bijbehorende acu's, kunnen de 20 I-pads en de aanwezige beamer en paar laptops altijd voor het onderwijs worden ingezet.

bottom of page