top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverWij Steunen Kenia

Wandelen voor Water 2017Onvoorstelbaar knap, 122 kinderen van groep 7 en 8 van de Mariaschool hebben 6 km gelopen met 6 liter water op hun rug en niemand klaagde dat het zwaar was! Het was natuurlijk wél erg zwaar om 6 liter te dragen, maar de kinderen antwoordden “In Kenia moeten de kinderen iedere dag zover lopen voor water!” Zo ervaarden de leerlingen hoe het leven van kinderen in een ontwikkelingsland is.

Voorafgaand aan het wandelen, hebben de kinderen gastlessen op school gekregen. Hierbij leerden ze waarom er in Kenia een waterprobleem is terwijl er op jaarbasis meer regen valt dan in Nederland. Ook zagen ze op een film hoe in Kenia water wordt verzameld en gezuiverd.

De zes liter water die ieder kind in zijn rugzak had, is opnieuw gesponsord door Albert Heijn in Keizershof. In totaal heeft Albert Heijn 488 flessen van 1,5 liter water gesponsord! Hiermee hebben de kinderen het enorme bedrag van €3.593,01 opgehaald voor de stichting “Wij Steunen Kenia”, voor de basisschool de Mwereni in Kenia.

Het opgehaalde bedrag wordt ook nog vermeerderd met 50% door deelname aan de landelijke actie van Wandelen voor Water, van “Aqua for All”. “Aqua for All” streeft ernaar dat iedere wereldburger structureel toegang heeft tot schoon water en goed sanitair. In totaal levert de actie van de Mariaschool €5.389,52 op voor de Mwereni! Asante sane (heel erg bedankt)!

De gemeenschap van de Mwerenischool wil graag een moestuin aanleggen voor maaltijden voor de kinderen. De Mwereni basisschool ligt in het zuiden van Kenia, een droog en onvruchtbaar gebied. De bevolking leeft van veeteelt en akkerbouw. Middels een irrigatiesysteem waarbij regenwater verzameld wordt in een plastic watertank wil de school de moestuin onderhouden. Door de enorme opbrengst gaat dit zeker lukken!

Ook pennen en potloden zijn schaars op de Mwereni, zoals in vele ontwikkelingslanden. Aangezien komende zomer een bestuurslid van “Wij Steunen Kenia” naar de Mwerenischool gaat, is er ruimte om spullen zoals pennen mee te nemen. In een grote zuil op de Mariaschool konden alle kinderen pennen en potloden verzamelen die deze zomer naar de Mwerenischool zullen worden gebracht. Het is nog niet gelukt om te tellen, maar enkele grote sporttassen zitten propvol.

Dit is niet de eerste keer dat Mariaschool de Mwerenischool steunt, sinds 2003 gebeurt dit om de twee jaar via de stichting “Wij Steunen Kenia”. De kinderen van de Mariaschool hebben enorm bijgedragen aan de verbeteringen van de Mwerenischool.

Bij het eerste bezoek aan de school, was er slechts één gebouw dat nodig gerenoveerd diende te worden. Verder kregen de kinderen les onder een boom. Er waren geen water of sanitaire voorzieningen. Nu staan er 10 klaslokalen, twee toiletgebouwen en wordt het regenwater van de daken opgevangen in 2 grote watercontainers. Sinds één jaar wordt het water gezuiverd, wat van enorm belang is, aangezien 80% van de ziekten in ontwikkelingslanden in verband staat met besmet water en slechte riolering. Ook kunnen de kinderen tegenwoordig zitten op een stoel en werken aan een tafel.

Ook andere scholen in Pijnacker-Nootdorp zoals de Johannesschool en Het Spectrum hebben bijgedragen aan deze verbeteringen voor de Mwerenischool. En de Keizerskroon heeft het afgelopen jaar de Mwereni ondersteund met geld voor een microkrediet voor een geiten- en koeienproject, waarbij de melk aan de kinderen gegeven zal worden. Op dit moment worden de contracten hiervoor ondertekend. Er heerst grote droogte en honger in Oost Afrika. Investeren in levensonderhoud blijft van essentieel belang.


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page