top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverWij Steunen Kenia

Blij met alle extra aandacht voor de Mwerenischool

Bijgewerkt op: 20 jun. 2022

Het is al weer ruim 3.5 jaar geleden dat het toenmalig bestuur, te weten Carin, Marlies, Marion en Karin, bij de Mwerenischool is geweest. Afgelopen jaar had ons nieuwe bestuurslid, Tijmen, het plan om weer eens naar de Mwerenischool te gaan. Hij was daar als jonge jongen met zijn ouders ook al eens geweest.

Maar ja, Covid-19 gooide roet in het eten en Tijmen kon met zijn familie geen polshoogte gaan nemen.

Van Tenda Pamoja Nederland, de stichting waar o.a. Wij Steunen Kenia lid van is, is Marijke Paap met haar man Jan Kersberger, wel onlangs in Kenia geweest. Zij hebben de particuliere scholen en projecten bezocht die met hun stichting Tunajenga gesponsord worden en zijn ook bij de Mwerenischool geweest. Daar zijn we erg blij mee. De Mwerenischool is een overheidsschool en dan zijn de inkomsten, en daarmee het voorzieningenniveau, ook een stuk lager dan bij de particuliere scholen. Er zijn nog wat verschillen: de overheid stelt een directeur aan die na een paar jaren wordt vervangen. De overheid betaalt de salarisssen van leerkrachten die bepaalde gecertificeerde opleidingen moeten hebben gevolgd. Is dit opleidingsniveau lager, dan worden de salarissen van de leerkrachten betaalt door de ouders. In geval van slechte omstandigheden, bijvoorbeeld een mislukte oogst, is er geen geld om de leerkrachten te betalen. Dan wordt WKS gevraagd om deze kosten op zich te nemen.


Weer even terug naar de bevindingen van Jan en Marijke. Ze hebben op de Mwerenischool enthousiaste leerlingen gezien en kennisgemaakt met nieuwe directeur. Duidelijk was dat de moestuin er dor bij lag. Begrijpelijk want de weersomstandigheden zijn heel slecht geweest. Toch goed om dat met de school te bespreken. Hebben de leerlingen en leerkrachten iets van WSK nodig om de moestuin te kunnen gebruiken?

Dat er zout water in de grond zit, is ook aan de orde geweest. Dat komt nu in de watertank die na herhaalde reparaties toch nog poreus is gebleken. De tank kan als garantieklus worden gerepareerd als ook de renovatie aan de lokalen zal plaatsvinden, zo heeft het bestuur besloten i.o.m. Tenda Pamoja Kenia. Wij Steunen Kenia heeft dat in de planning voor 2023. Zoals al eerder geschreven, zal een projectvoorstel door Wilde Ganzen moeten worden goedgekeurd.

De ICT-apparatuur stond netjes in de computerkamer. Mr. Ezekiel is als leerkracht trots op deze ruimte en op deze apparatuur en is erg betrokken. Aandacht blijft de elektriciteitstoevoer van de overheid, waar Tijmen veelvuldig over correspondeert met Samson van Tenda Pamoja Kenia.Op afstand de werkzaamheden en voortgang van projecten bijhouden, lukt ons met behulp van Samson die namens Tenda Pamoja Kenia, de Mwerenischool veelvuldig bezoekt. Hij bezoekt ook de leerlingen die een vervolgopleiding doen die WSK sponsort. Maar een extra paar ogen vanuit Nederland is ook heel erg fijn om te hebben. Marijke en Jan waren begin 2022 al in Kenia, binnenkort gaat een delegatie van de familie Straatman ook bij de Mwerenischool op bezoek. Over hun bevindingen zal een volgende post gaan. Dat we er blij mee zijn, is zeker!
10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page