Een kijkje bij de vakopleidingen (en onze sponsorkinderen)

We hebben wat leuke foto’s gekregen van de vakopleidingen van ‘onze’ leerlingen. We zijn blij dat deze leerlingen van de Mwerenischool hun vervolgopleiding op deze school kunnen volgen met steun van onze sponsors.

Hieronder staat Salim Chikophe, die aan z’n tweede jaar begint op de Manda Polytechnic Training. Hij wil aannemer worden en heeft o.a. lessen in metselen en elektronica.

 

 

Aisha Mwakaga zit ook op de Manda Polytechnic Training, afdeling ontwerp en kledingmaken. Aisha komt eveneens van de Mwerenischool. Haar eerste jaar op de Manda Polytechnic is betaald door haar ouders. Dit is nu niet meer mogelijk, waarop WSK het tweede en laatste jaar van de opleiding betalen.

Ook Umaz Mruche volgt deze opleiding. Zij gaat beginnen aan haar 1e jaar en wordt volledig door Wij Steunen Kenia gesponsord, evenals Aisha en Salim. We hebben sponsoren die expliciet hun donatie aan WSK overmaken voor deze studenten. Umaz, Salim en Aisha kunnen straks in hun eigen levensbehoefte voorzien en de meisjes hoeven dan bijvoorbeeld niet uitgehuwelijkt worden omdat ze voor de ouders te duur in onderhoud worden.

Umaz laat trots haar aanmeldingsbrief zien.

 

De leerlingen poseren hier lachtend terwijl ze vergezeld worden door de lerares die de kappersopleiding verzorgt.

In de klassen ziet het er zo uit:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De leerkrachten van het naaiatelier en van de lessen elektrotechniek. De school is erg netjes, mooi van binnen en van buiten.

Een les bij het vak elektrotechniek. De leerlingen hier kunnen later ook zonnepanelen aanbrengen.

watertank

Nu de watertank toch onderhanden genomen wordt, is ook direct de vloer versterkt. Ook nog een foto bijgevoegd van de buitenkant van de watertank. Een echt groot ding tussen de diverse lokalen in, met goten en buizen waardoor het regenwater vanaf de daken in de tank terecht komt.

 

reparatie watertank

De watertank van beton had een scheur. Ja, dat moet natuurlijk zo snel mogelijk gerepareerd worden, want alleen de plastic watertank is onvoldoende om ruim 400 kinderen een mok water te geven bij binnenkomst, om ermee te koken en om de moestuin te begieten.

Dus…. even flink de handen uit de mouwen steken:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jumbo dank jullie wel!

In de maand februari mocht onze statiegeldzuil bij Jumbo, Bastiaansplein in Delft staan.

Heel veel dank aan Jumbo en de klanten die met vele statiegeldbonnen aan ons 144.70 euro hebben gedoneerd!

Meters maken in Amsterdam om meters te kunnen maken in Kenia

We laten Jolijn Onland aan het woord:

‘Op 21 juni 2020 ga ik mee doen aan de Triatlon van Amsterdam.

1,5 km zwemmen – 38,5 km fietsen – 10,5 km hardlopen

Het zal geen makkie worden, maar ik kijk er super naar uit en ga mijn best doen om zoveel mogelijk geld in te zamelen om kinderen & jong volwassen in Kenia te steunen.

In 2004 ben ik samen met mijn vader Rinus Onland en broer Tijmen naar Kenia geweest. Op jonge leeftijd heb ik gezien hoe mensen in Kenia in hele andere omstandigheden wonen, eten, leren en groeien. Ik ben enorm dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen in het leven en besef mij heel goed dat dit niet overal ter wereld vanzelfsprekend is.

Graag wil ik mijn kennis, netwerk en deze sport prestatie gebruiken om sponsor geld in te zamelen om jongeren in Kenia ook meer kansen te bieden om op verschillende vlakken te kunnen groeien en hun kennis weer door te geven aan hun directe omgeving.

Extra bijzonder is deze inzameling voor mij en mijn familie. Rinus Onland is jaren lang voorzitter geweest van Wij Steunen Kenia en ging graag naar Kenia om daar (letterlijk) stenen bij te dragen. In 2010 is Rinus overleden. In herinnering van Rinus ga ik samen met mijn moeder en drie broers in februari 2021 terug naar Kenia, naar het Mwereni dorp, de school, de community waar onze vader en man zich jaren lang voor ingezet heeft.

Steun jij mij om meters te maken, zodat de jongeren in Kenia ook meters kunnen maken?

Alvast heel veel dank!’

Wat een prachtig initiatief van Jolijn. Snel hopen we een foto van haar in voorbereidende actie te kunnen opnemen. Wilt u doneren? Klik dan op het blauwe woord meters hieronder!
meters

Even voorstellen

Dit is de nieuwe directeur van de Mwerenischool. Na een aantal jaren wisselen de directeuren van positie, georganiseerd door de Keniaanse overheid. De heer Bakari is naar een ander district gegaan en de Mwerenischool is blij dat de heer Anderson Mwinyi als hoofd van de school leiding kan geven aan de leerkrachten en leerlingen!

Hij geeft in een brief aan WSK aan dat hij blij is met de voorzieningen zoals de bibliotheek, de zonnepanelen en de ICT-voorzieningen. De KCPE score was gemiddeld 281,81 en hij zegt dat het ambitieuze doel van 2020 is gesteld op een score van gemiddeld 305 punten!
Hij vraagt aandacht voor het toegenomen aantal leerlingen: waren er vorig jaar 391, dit jaar hebben 440 leerlingen zich ingeschreven. De klassen (grades 4,5 en 6) barsten uit hun voegen en hij hoopt dan ook dat Wij Steunen Kenia zich hard kan maken voor 3 extra lokalen en meer tafels.
We gaan ons best doen om (nog) meer tafels te bestellen. De lokalen moeten in overleg met de overheid worden gerealiseerd en gesprekken daarover zijn gaande.


leerlingen buiten voor de officiele kennismaking met de nieuwe directeur.

Jambo Jumbo

Hallo Jumbo, hier zijn we weer!

We mogen ook dit jaar de statiegeldzuil weer een maand neerzetten bij Jumbo Delft, Bastiaansplein! En natuurlijk hopen we op veel statiegeldbonnen, want ook dit geld komt weer goed terecht:


 

 

 

 

 

 


fietser van het jaar en doneren maar!

Frank van Moorsel is uitgeroepen tot fietser van het jaar 2019!

Hij fietst veel en heeft nu als fietsdoel om alle gemeenten van Nederland op de fiets te bezoeken. Ook fietst hij geregeld voor een goed doel. Op 27 mei a.s. zal hij een route rijden van circa 470 km waarmee hij aandacht en donaties vraagt voor de stichting ALS.

En nu heeft hij aan Wij Steunen Kenia 250 euro gedoneerd! Dank je wel en veel fietsplezier ook dit jaar toegewenst.

Even voorstellen: de nieuwe leerlingen secondairy school

Hier zijn ze dan! De kanjers die qua schoolprestaties nummer 2 en 3 van de school zijn:

Mariam Mbeyu Tsuma. Zij staat hier voor het huis van haar moeder en broertjes en zusje. Ze heeft 322 punten gehaald en gaat naar de Mwereni secondairy boarding school for girls. (voor jongens overigens geen kost en inwoning, voor meisjes wel).

 

 

 

 

 

 

Mwamchuzi Mwangome. Hij staat hier voor het huis met z’n moeder. Hij heeft 327 punten gehaald en begint deze maand zijn middelbare schoolopleiding op de Kinango secondairy boarding school for boys.

In overleg met de Mwerenischool, Tenda Pamoja en de ouders en leerlingen is besloten dat deze leerlingen naar de genoemde scholen kunnen. Wij Steunen Kenia betalen 50% van de kosten van de opleiding, kleding, verblijf van Mariam en Mwamchuzi. En dat natuurlijk voor alle 4 jaar van de opleiding. De ouders betalen de andere helft van de opleiding.

De overheid betaalt de vervolgopleiding van de jongen die nummer 1 van zijn klas is geworden.

We hopen snel een update van de prestaties te geven van de kinderen die vorig jaar hun vervolgopleiding zijn gestart met steun van WSK.

Bijzonder is de wetgeving van de overheid dat nu alle leerlingen een 4-jarige vervolgopleiding moeten volgen, ook al zijn hun prestaties eigenlijk niet goed genoeg hiervoor. Ouders van leerlingen die eigenlijk beter af zijn met een 2-jarige vakopleiding, weten niet of ze tegen de wetgeving kunnen/durven ingaan. Resultaat is dat WSK nu wacht op leerlingen die de vakopleiding willen volgen. Het zou jammer zijn als deze leerlingen nu thuis komen te zitten omdat ze voor de 4-jarige opleiding onvoldoende bagage hebben of geen geld, terwijl WSK geld heeft gereserveerd voor een mooie opleiding. We volgen dit dilemma met hulp van Tenda Pamoja op de voet en zullen u op de hoogte houden.

Het jaarverslag over 2019

 

Wat hebben we met jullie hulp veel gedaan.

Door op jaarverslag te drukken, kunt u alles nog eens rustig doorlezen.

Fijne feestdagen en heel erg bedankt voor jullie steun! Ook hartelijk dank aan diegenen die aan het eind van een jaar nog een donatie hebben gedaan.

Asante sana!